Home
Over SHINE
Medische Isotopen
Regio Veendam
Publicaties
Vacatures
SHINE & wetenschap
Contact & FAQ’s

This portion of our SHINE site is designed to help present our European progress in establishing our operations in the Netherlands. It is intentionally presented in Dutch, for our Dutch community.

Kanker en hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de voornaamste oorzaken van overlijden. Het opsporen en aanpakken van deze ziektes is dan ook ontzettend belangrijk. Om vroegtijdig een diagnose te stellen en te kunnen behandelen, wordt steeds meer gebruik gemaakt van medische isotopen; dit zijn kleine hoeveelheden radioactieve stoffen met een medische toepassing. Dit maakt het mogelijk om (uitgezaaide) kankers en hart- en vaatziekten, maar ook veel andere ziekten, op te sporen en in een steeds eerder stadium te ontdekken. Zodat vroegtijdige en betere behandelingen steeds meer mogelijk zijn. Naast het opsporen van (uitgezaaide) kankers en hart- en vaatziekten door de zogenaamde ‘diagnostische’ isotopen, worden isotopen ook steeds vaker ingezet bij het behandelen ervan. Deze isotopen worden ‘therapeutische’ isotopen genoemd.

SHINE gaat alle belangrijke diagnostische en therapeutische medische isotopen maken. Om ook Europese patiënten van de isotopen te voorzien is het Amerikaanse bedrijf sinds 2019 in Europa aanwezig en gaat het zich vanaf nu ook vestigen met een fabriek in Veendam. Met haar innovatieve ontwikkeling van medische isotopen, biedt SHINE de geneeskunde de mogelijkheid om nog betere behandelplannen op te stellen. Met de komst van SHINE naar Veendam en de ontwikkeling hier van deze medische isotopen, zullen Europese patiënten steeds meer betrouwbaar en kosteneffectief onderzocht en behandeld kunnen worden met medische isotopen. De kwaliteit van leven zal jaarlijks voor vele miljoenen patiënten aanmerkelijk verbeteren.

SHINE-technologie: veiliger, schoner, betrouwbaarder en goedkoper door innovatie

SHINE maakt en ontwikkelt medische isotopen voor de diagnose en behandeling van diverse ziekten, waaronder kankers. Door doorontwikkeling van beschikbare technieken is het steeds meer mogelijk om kankercellen en uitzaaiingen met behulp van medische isotopen op te sporen en te bestrijden. Tot nu toe worden deze medische isotopen wereldwijd nog vooral geproduceerd met behulp van kernreactoren. SHINE realiseert deze medische isotopen met haar versnellerstechniek waardoor het productieproces veel veiliger, veel schoner, veel betrouwbaarder en veel kosten-effectiever is t.o.v. de huidige productietechniek met kernreactoren. Want SHINE werkt namelijk zonder kernreactor, verbruikt minder elektriciteit en genereert minder afval. SHINE maakt gebruik van deeltjesversnellers die dezelfde deeltjes maken als de reactor, maar heeft veel minder van die deeltjes nodig. Kortom: een veiliger en groener proces. Daarnaast maakt SHINE gebruik van recyclebaar uranium in een kleine hoeveelheid die niet al na één keer verwijderd hoeft te worden. Dit zorgt voor minder afval en verlaagt de hoeveelheid uranium die nodig is om de isotopen te maken. In Veendam wordt een compacte fabriek gebouwd met een productiegebouw dat de oppervlakte van een half voetbalveld heeft. In dit gebouw worden acht versnellers op een rij geplaatst in een betonnen kamer onder de grond. Hierin worden de medische isotopen gemaakt. Dit gebeurt op een zeer veilige manier in een gesloten systeem. De ervaring die SHINE heeft met haar Amerikaanse fabriek in Janesville (Wisconsin) wordt hier ook toegepast. Door de nieuwe SHINE-techniek zijn er honderdmaal minder uraniumsplitsingen nodig, is de fabriek veel veiliger dan bij onderzoeksreactoren en is er veel minder afval. De kleine hoeveelheid radioactief afval die overblijft, wordt afgevoerd en opgeslagen volgens de strenge regels die ook in Nederland gelden.

Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper.