Home
Over SHINE
Medische Isotopen
Regio Veendam
Publicaties
Vacatures
SHINE & wetenschap
Contact & FAQ’s

This portion of our SHINE site is designed to help present our European progress in establishing our operations in the Netherlands. It is intentionally presented in Dutch, for our Dutch community.

“Veendam is vergelijkbaar met het Amerikaanse Janesville en Groningen als provincie met de staat Wisconsin. Deze Amerikaanse regio kent net als Groningen ook een nuchtere doenersmentaliteit met de nodige ambitie.”

SHINE Office in Veendam

SHINE Office in Veendam

Regio Veendam

De keuze voor de gemeente Veendam als vestigingslocatie komt voort uit een combinatie van factoren. Voor de aan- en afvoer van de SHINE-producten is een goede infrastructuur belangrijk. Veendam beschikt over een goed wegennetwerk richting zowel Groningen/Randstad als Duitsland, heeft een goede verbinding met het Nederlandse wegennet en heeft een vliegveld in de buurt (Groningen Airport Eelde). Ook het feit dat de kennisinstellingen RUG en Hanzehogeschool om de hoek zitten, speelt een rol. Verder heeft Veendam een centrumfunctie in de regio waardoor het een goede schaalgrootte heeft qua voorzieningen.

Tijdelijke en vaste werkgelegenheid

In Veendam bouwt SHINE een compacte fabriek gebouwd met een productiegebouw dat de oppervlakte van een half voetbalveld heeft. In dit gebouw worden acht versnellers op een rij geplaatst in betonnen bunkers onder de grond. Hierin worden de medische isotopen gemaakt. Dit gebeurt op een zeer veilige manier in een gesloten systeem. De komst van SHINE naar Veendam levert directe werkgelegenheid op voor in eerste instantie ca. 200 mensen. Dit gaat om MBO, HBO en universitair niveau. Daarnaast is er werk voor toeleveranciers. Tijdens de bouw van de fabriek die enkele honderden miljoenen euro’s gaat kosten zal er ook veel extra tijdelijke werkgelegenheid zijn. Dit geldt zowel voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten als van toeleveranciers.

Groningen & Veendam

Tot slot speelt ook de mentaliteit van de regio een rol. Veendam is vergelijkbaar met het Amerikaanse Janesville en Groningen als provincie met de staat Wisconsin. Deze Amerikaanse regio kent net als Groningen ook een nuchtere doenersmentaliteit met de nodige ambitie. Ook de gastvrijheid van zowel de provincie Groningen als gemeente Veendam heeft bijgedragen aan de keuze voor Veendam; dankzij hun open houding heeft SHINE zich vanaf begin af aan welkom gevoeld. Het feit dat Harrie Buurlage, directeur SHINE Nederland, in Groningen geboren en getogen is, gaf het extra laatste zetje in de keuze voor Groningen als regio. SHINE is al met al dan ook erg trots dat ze zich met haar fabriek mag vestigen in Veendam.